« Nog één keer Griekenland | Hoofdmenu | Laat uw stem horen! »

08/12/2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Pierre Thijssen

Als de beurzen opveren en de huidige crisis alleen nog zichtbaar is als een knik in de jaargrafieken, zal iedereen de huidige commotie vergeten zijn. Behalve de pensioenfondsen. Zolang de fondsen bij elke crisis hun verlies moeten nemen en niet in staat worden gesteld kansen te pakken, zal het moment van afstempelen met elke zuchtje tegenwind dichterbij komen. Het wordt tijd dat de pensioenwet van 2007 wordt herzien en pensioenfondsen de kans krijgen om hun beleid te bepalen op de lange termijn in plaats van de waan van de dag.
De gepensioneerden mogen niet de dupe worden van een beurs waar alleen maar gegraaid wordt,
Gaat de indexering niet door, kij eens naar die maanden waar we boven de 105% stonden

Pierre Thijssen

Financieel Dagblad zaterdag 13 augustus 2011

Haal de angel uit het akkoord

De tweede tijdbom is de oncontroleerbare prikkel meer risico te nemen. Je krijgt zo een hoger verwacht rendement, dat in het akkoord tot een lagere waarde van verplichtingen leidt en dus tot een hoger eigen vermogen. De cirkelredenering sluit als je met dat hoger eigen vermogen dat hoge risico verdedigt. Het zijn luchtspiegelingen, maar iedere gedragspsycholoog weet dat dit soort prikkels op termijn - hoe goed de intenties van het individu ook zijn - onweerstaanbaar zijn. Begrijpelijk dat veel fondsbestuurders ons zeggen dat ze dit absoluut niet willen.

Dat ene slechte punt is zo extreem dat het hele systeem opgeblazen dreigt te worden. Haal de angel uit het akkoord door de huidige verplichting van risicoloze waardering ook in het nieuwe systeem te handhaven. 'Casino pensioen' wordt dan 'doelgericht pensioen' en de eerlijkheid tussen generaties blijft gehandhaafd. Wij bepleiten een aangepast akkoord, waarin de overheid het gebruik van de risicovrije rente afdwingt bij de waardering van verplichtingen, precies zoals nu gebeurt. Alleen zo krijgt het Nederlandse pensioensysteem de welverdiende kans op overleven.

Gerard.Hoksbergen

ik heb er geen vertrouwen in dat er wordt geindexceerd pensioenfondsen zijn niet meer in staat om het pensioen welvaarts vast te laten zijn het betekend voor gepensioeneerde achter uitgang van het pensioen ,voor mensen die nog niet met pensioen zijn minder pensioen als men in de toekomst met pensioen gaat.
Het is teurig gesteld met de pensioenfondsen wannneer wordt het eens duidelijk van hun kant uit dat ze niet waar kunnen maken wat ze beloven.

Willem

En toch kan ik mij niet onttrekken aan de gedachte dat de beleggers van PZFW niet adequaat reageren (hoewel op speculanten moeilijk te reageren valt) maar PZFW zal toch niet alleen op de aex zitten? Kan toch ook op rente, obligaties, misschien zelfs wel op wat langere termijn aandelen?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff