« Wachten | Hoofdmenu | Pensioen: van u of van ons samen? »

03/07/2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

MF Klaver

Beste medewerker van Zorg en Welzijn pensioenfonds,

Ik verneem dat het ABP behoorlijk is uitgekleed door de overheid.
Is dit ook gebeurd bij ons pensieonfonds?
Verder wil ik stellen in hoeverre de pensieonfondsen gemachtigd zijn om met burgergeld te speculeren.
Als dit wel zo is dat ze gemachtigd zijn, waar investeren ze dan in. Is dit maatschappalijk verantwoord? Graag een reactie.
Gr Marcel Klaver dialysevpk

H. Schimmel

Goedemiddag Peter,
U heeft het over de Zembla uitzending van 5 februari? En wat is uw reactie op de uitzending van 12 februari? Toen is een eerder uitgezonden Zembla documentaire (van juli 2010)opnieuw uitgezonden. Deze documentaire gaat over Shell in Nigeria en de schade die het bedrijf daar heeft aangericht -en op dit moment aanricht- aan het milieu, maar ook de gevolgen die dit heeft voor de bevolking ter plaatse (vervuild drinkwater, vervuild water waar in gevist wordt). Is het verantwoord dat ons, dat mijn pensioensfonds investeert in Shell?
Ik hoor graag uw reactie,
Met vriendelijke groet, H. Schimmel

Peter Borgdorff

@ H. Schimmel

Geachte mevrouw of heer Schimmel,

Pensioenfonds Zorg en Welzijn belegt in een paar duizend ondernemingen wereldwijd, en inderdaad ook in Shell.
Maar het pensioenfonds sluit zijn ogen niet voor de negatieve effecten van oliewinning door Shell in Nigeria. We spreken Shell ook aan op onze zorgen, en kijken samen met andere grote beleggers hoe we als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen om de situatie te verbeteren. Zo probeert Pensioenfonds Zorg en Welzijn bij te dragen aan een verantwoorde wijze van operen in risicovolle gebieden door Shell en andere internationale olieondernemingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat we meer kunnen bijdragen aan een verantwoorde wereld als kritische aandeelhouder dan door ondernemingen direct uit te sluiten bij ongewenst gedrag. Over de dialoog met ondernemingen als Shell rapporteren wij ieder kwartaal op deze website. U kunt de informatie bekijken op http://pfzw.nl/Over_ons/beleggingen/verantwoord_beleggen/verantwoord_beleggen.asp

Met vriendelijke groet,
Peter Borgdorff

Peter Borgdorff

@ Marcel Klaver

Geachte heer Klaver,

Pensioenfonds Zorg en Welzijn is nooit uitgekleed door de overheid, nog zijn in het verleden premies teruggestort aan werkgevers. Wel is in bepaalde periodes in het verleden door werknemers en werkgevers minder premie betaald dan eigenlijk nodig was. Daar waren destijds goede redenen voor, maar nu denken we daar anders over. Daarom is de premie tegenwoordig altijd kostendekkend.

Wat betreft uw andere vraag: pensioenfondsen mogen beleggen, maar speculeren doen we zeker niet. Sinds de oprichting begin jaren zeventig, heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een gemiddeld rendement behaald van meer dan 8% per jaar, ondanks de recente crisis en de dotcom-crisis van begin deze eeuw. Dat is een mooi lange termijn resultaat, dat laat zien dat beleggen goed is voor ons pensioen. Zonder beleggingsresultaten zou ons pensioen nu een stuk lager zijn, of de premie heel veel hoger.

Waar we precies in investeren, is tot in detail te vinden op deze website. We zijn daar volstrekt open over. U kunt het vinden onder http://pfzw.nl/Over_ons/ onder het kopje "waarin beleggen".

Op dezelfde pagina vindt u ook informatie over ons beleid voor verantwoord beleggen. Verantwoord beleggen is belangrijk voor onze deelnemer. Dat horen we keer op keer. We maken er dan ook veel werk van en Pensioenfonds Zorg en Welzijn is al jarenlang koploper op dat gebied.

Met vriendelijke groet,
Peter Borgdorff

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff