« Oefenen | Hoofdmenu | Lang zullen we leven »

11/30/2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

p van den berg

mooi met de bus en kennelijk ook inspirerend.
punt is dat, afgezien van de last door onverwacht grote stijging van de levensverwachting voor de reeds opgebouwde aanspraken en bepaalde technische bijstellingen,er nauwelijks realiter bij onze kapitaaldekking een structureel probleem kan optreden. Gefabriceerd probleem is het benodigd vermogen waarbij de pensioenverplichting gewaardeerd wordt tegen een naar omlaag gestuurde absurde rentevoet, afgeleid van de notering van de betreffende swapcurve. Als Z&W gelooft in rendemenent/risico-profiel van zijn onderbouwde assetmix in relatie tot structuur van liability en daarop (n.b.) ook de premie baseert dan is dat de relevante grootheid. Stop met die paniekvoetbal van dekkingsgraden op basis van niet relevante rentevoet. Geef nu eens publiekelijk analyse wat dg is bij rendement cf asset-liability match. voorts: er is weer mooi rendement ( in %% van een lage basis) gemaakt, maar geef nu eens extern aan wat echte performance bij best in class is van die belegger pggm.

Familie van der Wal

Hallo,

Hier even een reactie, mijn vrouw en ik hebben in het verleden meegedaan met extra flexpensioen bij PGGM, de politiek had besloten dat het niet langer mocht, en van de ene op de andere dag verdween het extraflexpensioen. In onze beleving was het einddoel stoppen met 62 niet gehaald. Ik heb gevraagd aan PGGM om het ingelegde geld terug te storten naar ons. Dat kon niet, ik mocht een aangetekende brief schrijven aan de juridische afdeling van PGGM. De (financiele)rechten bleven wel bestaan, maar tot onze verbazing, kan ik nu ondanks extra ingelegd flex pensioen, nu weer 4 maanden later met pensioen.Blijkbaar hebben we extra geld gestort in een bodemloze put, niemand weet waar dit piramidespel eindigd.

Familie van der Wal
Oh ja, in de media wordt aldoor gesugereerd dat ik tot die generatie behoor, die niet kritisch zou zijn rondom ons pensioen. Ik heb elk jaar PGGM gebeld en onze zorgen geuit rondom ons pensioen, alles wordt prachtig gecommuniceerd door communicatie deskundigen, al die mensen die mee eten uit de ruif van ons pensioen, waar heel hard voor gewerkt moet worden.

kees winkelaar

Geachte Heer, Borgdorff,

Ik zou graag een reaktie van U zien, op het schrijven van P.van den berg!!

mvgr.

K.Winkelaar

Tineke Bogaard

Fijn dat het pensioenfonds besluit dat wij in de zorg maar vast wat langer moeten werken ik werk in de kraamzorg en ik kan u verzekeren dat het zwaar werk is.Zelf ben ik 56 jaar en het dragen van peuters,traplopen, zuigen,helpen bij de borstvoeding ,signaleren,observeren enz. ga er maar aanstaan ik werk al expres parttime anders is het niet vol te houden wat heeft het pensioenfonds gedaan om ons pensioen te te behouden?Daar zou ik graag wat meer van willen weten heeft u al salaris ingeleverd ik verdien 11,-euro bruto per uur en u
Met vriendelijke groet Tineke Bogaard

Harold de Wit Sr.

Van mijn goede vriend Dirk Jan Koppen uit Voorburg, kreeg ik volgend reactie op de door PFZW verstrekte gegevens:

"Ik begrijp uit de opstellingen dat het belegd vermogen is gestegen van ultimo Oktober 2009 tot en met ultimo Oktober 2010 nominaal (tegen marktwaarde ?) is toegenomen van 86,1 miljard tot 98,2 miljard Euro.

Dat is een stijging (rendement) van 14,05%.

Dat is het dubbele van het gemiddelde rendement van S&P500 in 101 jaren. Daar hoeft het fonds zich niet voor te schamen.

Even een rekenexercitie:

Rekenrente : 3% (365 dagen/jaar; achteraf)
Looptijd: : 10 jaar
Nominaal : 98,2 miljard Euro
Kontantgemaakt; 72,75 miljard Euro Dekkingsgraad 101%

Rekenrente : 4% (365 dagen/jaar; achteraf)
Looptijd: : 10 jaar
Nominaal : 98,2 miljard Euro
Kontantgemaakt; 65,83 miljard Euro Dekkingsgraad 111,62


Zie hier de invloed van wijziging van het percentage rekenrente ter contantmaking van toekomstige verplichtingen.

N.B. In de oorspronkelijke opgave wordt niet het percentage rekenrente vermeld. Ik heb aangenomen 3%.

Nog eens aangetoond dat het gerommel met de rekenrente tot waanzinnige schommelingen leidt, terwijl vaststaat dat de rekenrente over eeuwen gemiddeld 4% is geweest. Natuurlijk met schommelbewegingen naar boven en naar beneden."

Waarvan akte!

Mijnheer Borgdorff
Ik zie uw reactie met interesse tegemoet. En ik betreur het ten zeerste voor alle mensen die in de sector zorg en welzijn hard gewerkt hebben, dat de indexatie, loonontwikkeling en inflatie achterwege blijft.

Wordt dat nog gerepareerd met terugwerkende kracht?

Ik zie uw bericht met interesse tegemoet.
hdw_advies@planet.nl

Henk Bannink

Wat bent U aan het goochelen meneer Borgdorff,
Rechtpraten wat krom is en daar dan een kleine 4 ton exclusief bonus voor te vangen. Flex pensioen naar de vaantjes, leeftijdsgebonden uren naar de vuilnisbak, LFB wat moet je ermee sparen, beleggen geld of verlof. Nu 4 tot 6 maanden langer werken.Ik lees in de Talmoed, Sotah 49b: Jongeren zullen de ouderen beschaamd doen staan, en de ouden zullen in de tegenwoordigheid van de jeugdigen opstaan. U bent een profeet meneer Borgdorff !! Mijn geluk zoek ik dus maar bij Job 5:7
"Maar de mens wordt geboren om te zwoegen" Ik werk zo goed in de gezondheidszorg, dat we allemaal ouder worden, Ik leg al 40 jaar pensioen in, maar de pot met goud, blijkt Borgdorffriaanse begoocheling te zijn te zijn .
Henk Bannink

Be

Afschaffen die busritten, info kun je op de site en via de nieuwsbrief krijgen. En luisteren naar de deelnemers: ??????????

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff