« Pensioen is nieuws | Hoofdmenu | Samen of alleen »

09/24/2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Wim Harkx

In het verleden was er een vaste rente van 4% gebaseerd op een 50-jarig gemiddelde. Nu is er een steeds wisselende rente wat erg veel extra administratie kost. Waarom niet een nieuwe rekenrente vastgesteld op een (nieuwe) (50-jarige periode en als die uitkomt op 3,6% dan ook 3,6% voortaan berekenen. Die wetswijziging van de rekenrente is gewoon absurd.

Jean-Marc Balzack

nou, je mag blij zijn PETER BORGDORFF. Ik ben helemaal niet blij. Het is dat ik mijn pensioen MOET bij pensioenfonds " zorg en welzijn " (de naam al), onderbrengen maar anders ik zou het liefst mijn geld zelf beheren voor mijn oude dagen.
Ik heb het vertrouwen verloren dat ik een fatsoenlijk pensioen zal krijgen als ik het pensioenleeftijd heeft bereikt.
Persoonlijk denk ik dat mensen massaal reageren omdat ze eerder bezorgd zijn dan betrokken zijn bij een organisatie waarvan ze niet weten of ze goed pensioen zullen krijgen.
Ik meen aan dat je voldoende reserves hebt opgebouwd voor je oude dagen. Je zult niet zo afhankelijk zijn van het wanbeleid van falend bestuurders. goed geregeld!

R.B.Verheijen

Geachte directie,
Pensioenkorting noodzakelijk? Ik lees niets over korting op de uitgaven van het pensioenfonds zelf of de organisatie achter het pensioenfonds. Als mogelijke bezuiniging: betaal de pensioenen 1 of 2 dagen later uit. Rente voordeel voor het pensioenfonds.


M.C. Ooms- Bodifée

De directeur is blij, nou ik niet, mijn pensioen ligt al 3 jaar ophetzelfde niveau.
Mijn man ontvangt zijn pensioen via Philips, die hebben een dekkingsgraad van 120. De mensen worden óók bij Philips ouder en de renteproblemen zijn daar hetzelfde. Ik ben ervan overtuigd, dat ondanks frauderen, Philips veiliger en kundiger heeft belegd. Veel andere maatschappijen beleggen in luchtbellen met dollartekens voor de ogen en komen bedrogen uit.

Rob de Koning

Blijheid past echt niet Peter, eerder een gepaste terughoudende opstelling. Natuurlijk moeten er maatregelen genomen worden en natuurlijk vindt niemand dat leuk. Het raakt hoe dan ook de portemonnaie... hoe kun je daar nu blij onder zijn. Nogmaals...een gepaste houding, begrip voor je doelgroep en ook de hand in eigen boezem... Prognoses van ouder wordende leden..dat is toch jouw primair proces, zeg maar core buisiness.... en ja , dat zien we toch al jaren aankomen? Als het kalf verdronken is... Als directeur ben jij toch ook de strateeg en visionair van ons pensioenfonds ?

G.Hoksbregen

pensioenfondsen hebben in het verleden de zaak niet goed gedaan voor de crisis heeft het pensioenfonds van zorg en wel zijn al niet volledig geindexceeerd vanaf 2005 al niet meer in de begin negtiger jaren de looonsverhoging voor de werkers uit de zorg de premie die toen niet verhoogd mocht worden het pensioenfonds wist in de negtiger jaren al de vergrijzing zou komen niet van het laatste jaar te laat hierop ingespeeld nu zijn de deelnemers en gepensioeneerde de dupe

G.Hoksbergen

vanaf 2005t/m 2010 is het pensioen met 6,5% niet geindexceerd dus betekend al 6,5% minder pensioen
dat betekend voor veel werkers en gepensioeneerde acher uitgang te danken aan het fonds het beheren van de fondsen door werkgevers en bonden is een slechte zaak niet meer van deze tijd die andere maatregelen vragen en invullingen moet geven aan het pensioen ik hoop dat de overheid hier beter naar gaat kijken en een antwoordt hierop heeft

Frido de Man,

De reakties en de toonzetting van U, hr. Borgdorff, is een goed voorbeeld hoe u, en daarmee "ons" pensioenfonds naar de klanten c.q. de doelgroep kijkt. "Ik ben blij en deelname moet verplicht blijven etc", getuigt van een wereldvreemde houding. Verontschuldigingen en ideeen om zaken te verbeteren zijn meer op zijn plaats. Wat dacht u van bezuiningingen op personeel en organisatie, salarisvermindering in de top, een betere beleggingsstrategie? Ga eens praten met meer succesvolle fondsen. Die zijn er namelijk ook. Kortom; kom met positieve en concrete voorstellen, probeer te voorkomen dat gepensionneerden voor niets hebben gespaard en zet alles in om ons uitgestelde loon alsnog te betalen. Dan zijn wij allemaal blij!
Frido de Man

A.P. van der Molen

Geachte heer Borgdorff.
Ik kan het helaas niet met u een s zijn.

De dekkingsgraad 94% en dan blij zijn? We gaan naar een Japans scenario (stagnatie en langdurig lage rentes toe) virtuele rekenrentes van 4% zijn wishfull thinking. De gepensioneerden hebben jaren lang te weinig premie betaalt en de steeds minder jongere deelnemers moeten in toenemnede mate bloeden (voor zowel te positief ingeschatte leeftijd ontwikkeling alsook te lage premies in het verleden). Wees niet blij maar rieel en ga de pesnioenen korten. Uw dekkinggraad is nu immers niet 94% maar slechts 89% (gezien leeftijd ontwikkeling).

Ik ga er nu al vanuit dat ik niet de 70% middenloon ga halen en via gedowngen winkel nering meer moet betalen dan ik zal krijgen. Goed dat is een stukje solidariteit maar het kan niet van een kant blijven komen.

corrien greeven-roelfs

met de bus het land in om uit te leggen wat er gaat gebeuren.....beetje overbodig lijkt me en kost veel geld!!!!informatie gaat ook via media, en internet. Vragen kun je daar stellen, dus zuiniger met ons geld omspringen svp. er is al genoeg weggegooid!

Duursma

ik ben van mening dat ook onze kinderen een pensioen moeten kunnen opbouwen dat echt iets inhoudt en dat we daar met zijn allen aan moeten werken. Zelf ben ik al met pensioen en ik verbaas mij telkens weer hoe gemakkelijk mensen, die verantwoordelijkheid dragen, omspringen met andermans geld. Als we daar eens wat meer verantwoordelijkheid aan de dag zouden leggen en niet de hype van het moment zouden volgen met valse dollartekens in de ogen, zouden we al een eind op weg zijn.

Corrie Boom

Na haast twintig jaar voor de kinderen gezorgd te hebben ben ik weer gaan werken, eerst oproepkracht na enige jaren 24 uur.Dan krijg je van je pensoenfons steeds brieven of je je pensioengat wil opvullen. Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb want het blijkt dat het water naar de zee dragen had geweest.

L.Rossewij

Geacht bestuur en directie,
In ieder geval zullen de kosten die het pensioenfonds maakt moeten worden verminderd.
Waarom zijn op de weg Utrecht - Zeist 4 of 5 kostbare gebouwen nodig om het werk te doen ?
Hoe zit het met de beloning van bestuursleden,
directie e.a. topfunctionarissen ?
Zijn deze net zo royaal als bij de banken ?
In bedrijven waar veel geld omgaat is het makkelijk om ten onrechte een duur salarisgebouw te hebben.
Om door het hele land bijeenkomsten te organiseren is mijn inziens overbodig
of u moet beschikken over veel medewerkers
die u aan het werk moet houden.

J.A.A. Dijkema Brienesse

Uw reactie impliceert dat iedereen goed moet nadenken bij welk pensioen organisatie men zich wil aansluiten. Die mogelijkheid zou men toch kunnen bieden.

Daarnaast vind ik dat er weinig gesproken wordt over de greep van de regering in de pensioentegoeden van de pensioenorganisaties. in de jaren negentig was dat toch zo'n 240 miljard?
Dat zouden ze toch terugbetalen? Het kwartje van Kok zou ook teruggedraaid worden, mooi niet dus.
Dus wat de regering kan halen doen ze. En dat gaat dus over de rug van alle Nederlanders.

R.H. Konen

Wordt het niet eens tijd om ook eens na te denken, om pensioen niet voor een onbepaalde tijd na je pensioen uit te keren? Tenslotte is het bedrag wat mensen inleggen toch ook niet ongelimiteerd! Wat gaan jullie doen als mensen in de toekomst 150 jaar oud worden?
Ik vraag mij af of ik na mijn 80/85 ste nog wel pensioen (het bedrag boven op de AOW) nodig heb? Misschien moet ik het dan wel allemaal afgeven aan zorg en blijft er niks over van mijn pensioen. Ik realiseer mij ook dat ik mij hier op glad ijs begeef en dat hierover zeer goed moet worden nagedacht. De andere kant is dat de leeftijdsgrens steeds verder naar achteren wordt geschoven (69 jaar laatst gehoord), als de tekorten groter worden. Kan een mens dat dan nog opbrengen? Het eindig maken van het pensioen zou je ook de keus kunnen geven, om het opgebouwde pensioen via een keuze optie over 10, 20, 30 jaar te laten uitkeren. Misschien dat mijn optie jullie kan helpen de pensioenen betaalbaar te houden, zodat we allemaal kunnen genieten van de oude dag.

Peter van Eldik

Het is een gotspe om over solidariteit te praten.
Dat begrip is met de neo-liberale globalisering in de prullenbak gegooid. Gedragscodes, die niet nageleefd worden door banken, pensioenfondsen, noem maar op: het is windowdressing. Iedereen die met veel geld omgaat is 'meegegroeid' met de zucht naar het snelle & grote geld in risicovol beleggen. En dat over de ruggen van mensen die geen keus hebben dan premies te betalen aan instellingen, die ermee in het casino gaan gokken.
Deze ongebreidelde markt is een dead-end street.
Er komt nog veel meer crisis. Ik hoop op een wakker worden, waarbij een elegante vorm van zelfsturende, kleinschalige sociaal-democratie de nieuwe economische norm zal worden.

frans willemsen

Ik zit wat reacties te lezen en ik kan me er wel iets bij voorstellen: er zijn fondsen die het veel beter doen, veel alerter reageren ook op omstandigheden.
Ook reacties van jongeren kun je wel voorstellen, alleen de argumenten kloppen niet even goed, de huidige fijftigers hebben fors bijgedragen aan de pensioenen van hun ouders, m.a.w. dat is van alle tijden.
Het systeem is goed, samen doe je het beter, wat zeg ik, veeeel beter dan misschien wel 70% van onze club die het op eigen houtje zou proberen. Als ze het al proberen. Nee, macro gezien is het aan alle kanten prima.
Maar er moet wel beter en vooal snel gekeken worden naar oplossingen, de deskundigheid (resultaten)van de beleggers voortdurend getoetst worden. Op het gebied van uitkeren meer naar maatwerk gezocht worden, zoals flexibeliteit: meer tot je 70e en minder vanaf zeg maar je 80e met in beide een flexmax van bijvoorbeeld 25% te verschuiven.
vr gr
frans willemsen

wim van kampen

rente kunt u niets aan doen. Beleggen kun u misschien meer bescherming aan brengen zoals putopties en u kunt bij de corebusines blijven
maar hoe hoog is uw dekkingsgraad als de rente 2% hoger zou staan 126. klopt deze redenering.
gr wim

Marijke Nijhof

Dag heer Borgdorff,
Ik ben helemaal niet blij. U kunt wel zeggen dat wij ons verbonden voelen maar dat is voor mij wel verleden tijd. Ik ben 57 jaar, werk al 37 jaar in de gezondheidszorg.Ik heb het vertrouwen verloren dat ik nog kan genieten van een goed pensioen waar ik altijd veel voor betaald heb. Als ik straks wil stoppen en 43 jaar gewerkt heb is het nog maar de vraag wat er over is aan pensioen. Als bestuurder moet u de verantwoordelijkheid nemen (uiteraard samen met anderen) om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensoen krijgt. Dat betekent zuiniger omspringen met ons geld. Prognoses dat de vergrijzing intreedt had u al veel langer geleden kunnen voorzien en moet nu niet als argument gebruikt worden. De rente is laag evenmin. Mijn rente is ook laag maar daar ben ik zelf verantwoordelijk voor dus u ook en niet over de ruggen van de deelnemers die dit niet kunnen beinvloeden.

Mol

Ik ben de twaalfde kind van mijn moeder. Ik heb 2 zusjes die onder de 60 jaar zijn. Zelf ben ik 57 jaar. Ik heb een groot deel van mijn leven niet betaald werk verricht, nl. moeder van 4 kinderen. Inmiddels werk ik 24 uur per week, vanaf mijn 50 jaar. Ik heb 7 broers en zusters, die een heeeeel goed pensioen hebben en 5 van hen zijn met pre-pensioen gegaan met 57 jaar. Inmiddels zijn er al 2 van hen 81 jaar geworden. Hun gezondheid is prima en ik denk dat zij makkelijk 87 jaar zouden kunnen worden. Deze twee alleen al trekken dan 30 jaar uit de pensioenpot. Ik als laatste trek aan het kortste eindje. Door het deelpensioen ontvang ik weinig pensioen, moet ik waarschijnlijk een jaar langer werken, gaan de premies denk ik nog omhoog en wat blijft er dan nog over als ik 66 ben??> Ik houd mijn hart vast.

Jack

Doe mij maar geen verplicht pensioen. Ik spaar liever zelf € 500 per maand voeg al die pensioenfonsen tot een aantal samen , dan heb je minder dure panden, directeuren etc etc. De directiesalaris bv moet opgebracht worden door ca 4000 collega's belachelijk toch en dit geldt voor alle 600 pensioenfondesn in NL. Doe ik het zelf dan spaar ik nu ,met werkgeversaandeel, bruto € 600 dus na 40 jaar ca € 400.000 bij een rendement van 3%. Ben ik 65 dan beslis ikzelf wat ik ermee doe, kom ik te overlijden heeft mijn partner nog alles en nu.....nog minder dan de helft van mijn pensioen!!!!!!!!!!!!!!!!! dus laat me zelf sparen en heel nederland. Breng alles onder bij een aantal banken, de regering heeft nu BALLEn en laat die beslissen dat alle pensioenfondsen opgeheven worden. Het geld naar de banken, geef ca 3 a 4 % rendement en beschik zelf over het geld na 40 jaar.

Nico Brinkman

Wat heb ik aan het vertonen van de vragen als de antwoorden er niet bij worden gegeven, want daar gaat het tenslotte om!
De vraag over de beloningen van directie en bestuur herken ik en leeft erg sterk onder de hardwerkende leden.
Nu nog het antwoord???????????

(Hoe zit het met het respecteren/hanteren van de balkenende-norm??)

A.Gerritsen

Hoe lang accepteren we nog dat men ons geld (pensioengelden) over de balk gooit? Dure gebouwen, hoge salarissen en bonussen.
Nederland kom in opstand!

Jos Kemna

Geachte heer Borgdorff,

Ik vind het beleid dat u voert degelijk.
En ook dat u het beleid zelf goed,
namelijk concreet, uitlegt.
Zoals onlangs bij Knevel en van de Brink.
Ga zó door!

Jerry Joseph

Blijheid ????
Is het nu niet de hoogste tijd dat er werkelijk gekeken wordt wat de maadelijkse inkosten en uitgaven zijn van het pensioenfonds. Maar die cijfers krijgen we niet te zien. Er wordt enkel maar gezwaaid met een vage term "dekkingsgraad".
Als het zo verder gaat blijft er over 10 jaar niets meer over van de pesioen uitkeringen.
De vakbonden zitten ook in het bestuur, wat richten die dan uit?
Jonge mensen betalen steeds meer aan het fonds, ouderen krijgen steeds minder!
Volgens mij is het nu tijd dat de goede journalistiek en media zich over dit probleem gaan buigen.
Vakbondsleden kunnen er ook over denken masaal het lidmaatschap van hun vakbond op te zeggen.

Blijheid, bah! Er bestaat enkel maar een soort mensen die blij blijven in dergelijke negatieve situaties, denk eens goed na welke soort mensen dat zijn!

Kom nu eindelijk met de naakte ware cijfers op tafel! Dan pas kunnen mensen een reacie geven, en er zullen ongetwijfeld slechte bij zijn, maar ook goede bruikbare. Enkel op die manier kan er verder worden gewerkt.

Ik wil niemand de zwarte piet maken, maar nu lijkt het enkel dat U denkt een monopoli positie te hebben, en dit zelfs tot in het belachelijke toe.

G Hermans

Er is geen duidelijke communicatie over de dekkingsgraag en met name hoe die tot stand komt. Denk aan de vele slechte beleggingen van het pensoenfonds nu en in het verleden. Gewoon verdwenen kapitaal. Geld van de leden.
Ook zou een bezuiniging in de kosten van de pensioenorganisatie Zorg en welzijn op zijn plaats zijn , zowel in gebouwen als omvang organisatie en niveau salarissen etc.
Geen premieverhoging maar wel verlaging van de uitkering van de pensioengerechtigden. Dit wel naar rato van hun periode van premiebetaling voor ingang van hun pensioenuitkering.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff